counseling

Inzicht gericht counseling is een laagdrempelige vorm van hulpverlening in de vorm van één op één gesprekken, met het doel om ondersteuning te bieden bij het hanteren van een hulpvraag. Door het voeren van luchtige gesprekken en door het stellen van gerichte vragen probeer ik samen met jou inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaak van de hulpvraag. We gaan op een nuchtere manier kijken wat voor jou werkt zodat je zelfvertrouwen (weer) kan groeien en je je (weer) veilig voelt.

Op een authentieke en liefdevolle manier geef ik jou de ruimte om je verhaal te doen en samen te kijken naar de oorsprong en de achterliggende emoties van jouw verhaal. Of er bepaalde patronen zijn die niet meer bij je passen. Afhankelijk van jouw hulpvraag laat ik je inzien en voelen waar jouw kracht ligt zodat je energie weer optimaal gaat stromen.

Aan bod komen:

Inzicht krijgen in jouw rolpatronen zoals kind-patronen die maken dat je je gedraagt zoals je uit je kindertijd gewent bent en de verhouding met je partner, vrienden of collega’s niet meer gelijkwaardig is. Je kan je dan afhankelijk gaan opstellen tegenover een volwassenen waardoor je je teveel aanpast zonder goed bij jezelf na te gaan of het voor jou ‘past’. Het aangeven van je grenzen is dan moeilijk.

Inzicht krijgen in je rolpatronen zoals slachtofferrol, hulpverlener- of reddersrol, aanklager rol. De welbekende dramadriehoek. Ook deze rollen maken dat je van andere afhankelijk bent en je je omwille van een ander aanpast zonder goed na te gaan of het voor jou ‘past’.

Inzicht krijgen in jouw overlevingsmechanisme

Hulpvraag: het kan goed zijn dat je zegt “ik weet niet zo goed wat mijn hulpvraag is, maar ik weet wel dat ik iets anders wil met of in mijn leven, of ik wil me wat energieker voelen, of ik slaap niet zo goed de laatste tijd, of ik droom steeds hetzelfde en ik heb het gevoel dat er in mijn dromen een boodschap verborgen ligt” Nou zeg ik dan “dat zijn stuk voor stuk hele mooie hulpvragen”. Of met andere woorden, als je geen duidelijke hulpvraag hebt, of denkt te hebben dan beginnen we gewoon, of je mag als je dat wilt een kaart kiezen uit de ‘hulpvragen’ lot-pot.

Voorbeeld: wanneer je als kind niet genoeg emotionele steun hebt gekregen van je ouders en teveel aan je lot werd overgelaten, kan het zijn dat je daar op latere leeftijd last van krijgt. Meestal heb je dan niet zo in de gaten dat de oorzaak van: onzeker voelen, tekortkomingen, gevoelens van leegte, moeilijk aansluiting vinden, of een algeheel gevoel dat je iets mist, voortkomen uit je kindertijd. Door onder ogen te zien dat jouw fundament basic-trust (waarschijnlijk) is aangetast, is de eerste stap gezet naar een voller en vrijer leven.

In een één op één counseling gaan we gericht aan de slag met jouw fundament en het loslaten van overtuigingen, gedachten patronen om een weg vrij te maken naar meer gemoedsrust en zelfvertrouwen.